Aby otrzymać jak najwyższą jakość mleka, rolnicy powinni dbać o higienę na każdym etapie doju. Gumy strzykowe to jedne z tych produktów, które pracują najbliżej zwierzęcia, wpływają na zdrowie wymion. Silikon albo guma to materiały z których najczęściej produkuje się gumy strzykowe, wpływają one na polepszenie wydajności i przyspieszenie doju, ze względu na materiał z jakiego są wykonane i częsta styczność z wymieniem oraz samym mlekiem, gumy po pewnym czasie tracą swe właściwości. Każdy rolnik powinien dbać o stan gum strzykowych jak i przewodów odprowadzających mleko, myjąc je po każdym udoju i dezynfekując, co pewien czas w zależności od wielkości stada przypadającego na jeden aparat udojowy, lecz nie rzadziej niż co sześc miesięcy gumy udojowe oraz przewody odprowadzające mleko powinny zostać wymienione na nowe. Aby jak najdłużej utrzymać gumy w jak najlepszym stanie, stosować należy specjalnie przeznaczone do nich środki higieny i dezynfekcji, użycie środków wpływa również na ograniczenie bakterii do minimum i znacznie polepsza jakość mleka i jego cenę w skupie.