Miód Manuka, pochodzi z Nowej Zelandii, z regionu w którym rośnie krzew Manuki, znany także pod nazwą drzewa herbacianego. Zawiera on wszystkie typowe cechy miodu, ale ma także coś, co sprawia, że jego właściwości lecznicze są większe i bardziej doceniane. Dzięki temu, że produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów tego krzewu, posiada on wyjątkowy składnik, który odpowiedzialny jest za wspaniałe właściwości tego miodu. Składnikiem tym jest Methylglyoxal. Przekazywany jest on do miodu, w którym pozostaje w stałej formie i nie zanika pod wpływem ciepła, światła, enzymów, czy płynów ustrojowych. Stężenie tego zbawiennego składnika jest ściśle związane z korzyściami płynącymi z zastosowania tego rodzaju miodu. Im jest ono wyższe, tym korzyści są większe. Ten naturalny produkt używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowe i jelitowe, środek na rany i oparzenia. Nowozelandzki miód znacznie bardziej wzmacnia odporność organizmu człowieka, ma niezwykle korzystny wpływ na układ pokarmowy i pomaga w utrzymywaniu zdrowej skóry.