Produkcja owoców i warzyw w sezonie

Bank Gospodarki Żywnościowej opublikował dane dotyczące wielkości zbiorów owoców i warzyw . Raport „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” zawiera informacje między innymi o zbiorach owoców z drzew które ukształtowały się na poziomie 2,9mln ton, jest to poziom jaki oszacował Główny Urząd Statystyczny we wrześniu. Zbiory jabłek były znacznie wyższe niż w roku ubiegłym i wyniosły 2,5mln ton. Zwiększyła się również produkcja malin która wyniosła 113tys ton, zbiory truskawek wyniosły natomiast 166 tys ton. Zbiory porzeczek w tym roku zmalały w stosunku do roku poprzedniego i wyniosły 172tys ton. Również dużo wyższe niż w roku poprzednim okazały się zbiory warzyw i wynosiły one 4,8mln ton, GUS przewidywał zbiory na poziomie 4,4 mln ton ale ze względu na poprawienie warunków pogodowych zbiory warzyw znacznie wzrosły. Wyszczególniono marchew której zbiory wynosiły 888 tys ton, buraki ćwikłowe to 371 tys ton, cebula 675 tys ton oraz kapusta 1200 tys ton.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *